Ako sa dostať z Cancúnu do Belize

Ahojte. V prvom rade by som sa chcela veľmi pekne poďakovať za skvelé ohlasy a neskutočný počet videní na mojom poslednom článku o Mexicu. Ste ohromní! Spomínala som, že plánujem venovať Belize samostatný článok. Hoci sme tam nestrávili veľa času na internete nenájdete presný návod a hlavne s aktuálnymi informáciami ako sa tam z Mexica dostať. Rozhodla som sa teda, že pre odvážnejších, ktorí plánujú podstúpiť podobnú cestu ako my, to aspoň trochu uľahčím. Vopred upozorňujem, že do článku nebudem zahŕňať naše aktivity ale čisto iba tipy a triky, ako sa do Belize dostať.





Už pred odchodom do Cancunu sme mali jasno, že musíme vidieť ešte jednu krajinu. Najbližšie pri nás bola Kuba a Belize. Pravdaže sme najskôr očekovali všetky možné letenky na Kubu no napriek tomu, že bola vzdialená iba 510km stáli letenky nehorázne peniaze. Ceny sa pohybovali približne od 320 dolárov po 650 dolárov. Belize je vzdušnou čiarou asi 430km no po cestách sa to pravdaže o zopár kilometrov navýši. Ceny boli ale oveľa prijateľnejšie takže rozhodnutie bolo jasné.

Na internete sme sa dočítali, že by mala jednosmerná cesta stáť okolo 600 pesos (28€). Kým sme celú cestu podnikli sme sa informovali u našej host-ky ako to funguje s hraničnými poplatkami. Zavolala svojmu známemu a dozvedela sa, že poplatok je 10 dolárov.  Na stránke ministerstva sme sa dočítali, že do Belize víza netreba tak sme sa vybrali kúpiť lístky. Slávnou mexickou mhd sme sa zviezli na autobusovú stanicu. Lístky sa kupujú v okienku s informáciami a cestu realizuje spoločnosť ADO, ktorá je najväčším prepravcom v Mexicu. (Rovnako odporúčam využiť ich autobus z letiska, taxi si pýta nekresťanských 600 pesos zatiaľ čo za ADO zaplatíte 70 pesos.) Na tabuľke ale nesvietilo internetom sľubovaných 600 ale 820 pesos. 10 eurový rozdiel sme rýchlo predýchali a kúpili lístky na ďalší deň.

Nastal deň D a natešení sme sa dotrepali na stanicu v dvojhodinovom predstihu. Čo sa batožiny týka zbalili sme sa všetci traja do jednej z našich príručných. Vytrvalo sme čakali no náš autobus mal meškanie niečo vyše hodiny. Nervózni ľudia sa vypytovali pracovníkov stanice čo sa deje, no tí netušili o nič viac ako my. Nakoniec sa objavil, odovzdali sme batožinu a konečne sa vydali na cestu. V článku od neznámeho autora sa taktiež písalo, že sa treba do autobusu teplo obliecť, pretože v ňom býva poriadna zima. Jediné dlhé veci, ktoré som so sebou mala som na seba natiahla no zradili ma už po pár minútach. Zúfalo som sa snažila zaspať, aby som nemyslela na tú zimu. Párkrát sa mi to úspešne podarilo ale nie na dlho. Fúka na vás z vrchu, boku a dokonca (netuším ako) aj od podlahy na nohy. Preto naozaj radím nepodceňte to a poriadne sa oblečte! 

Prišiel na rad prechod hranicami. Vodič nám v krátkosti oznámil, že máme všetci vystúpiť z autobusu a vziať so sebou pas. Celý autobus sme stáli v rade za sebou na tmavom parkovisku a po dvoch chodili do nejakej búdky. Keď sme sa konečne dostali na radu my zistili sme, že pán chce od nás aj imigračný formulár, ktorý sme vypĺňali ešte na letisku a netušili, že sa nám na niečo zíde. Dostali sme návrh, že buď a) zaplatíme pokutu alebo b) zostaneme na hraniciach cez noc a ráno si zaplatíme prvý možný autobus späť do Cancunu. Ale to by sme neboli my keby sme na neho neurobili chutné očká a nepustil nás aj bez pokuty haha. Poplatok za prechod hraníc mal byť 10 dolárov ako nám zdelil Andrein kamarát no bolo to 500 pesos. Prešli sme ešte kúsok ďalej a boli sme oficiálne za Mexickou hranicou kde nás čakalo vypisovanie nového imigračného formulára a ďalšia pasová kontrola. Už na hraniciach všade viseli ceduľky typu "500 dolárov pokuta za odhadzovanie smetí!" tak sme si od čistoty krajiny veľa sľubovali (chyba).

Po prejdení hraníc nás čakali ešte 3 hodiny cesty do Belize City. Celý čas sme si mysleli, že je to hlavné mesto Belize, no mýlili sme sa. Pre nevzdelancov, hlavné mesto je Belmopan. Po nekonečnej ceste sme rozospatí vystúpili na miestnej stanici približne o 7 ráno. Z každej strany budú do vás hučať miestni či chcete taxi, ponúkať vám výlety a všetko možné nemožné. Dali sme sa ale do reči s jedným taxikárom, ktorý tvrdil, že naše ubytovanie je strašne ďaleko a budeme určite potrebovať taxik. (Bolo asi 15 minút chôdze rovno) Pesos ale nebral tak sme si u miestneho podvodníka zmenili 2000 pesos, z čoho nám mal dať 200BZD (Belizský dolár). On nám ale dal 120BZD z čoho sme dali 1/3 taxikárovi a zo zvyšku sme prežili nasledujúce dva dni. Takže určite si nemeňte peniaze na stanici! 

Čo sa týka cesty späť lístky sa kupujú rovnako na autobusovej stanici v jednom z vonkajších stánkov. Je to trochu komplikovanejšie ako cesta tam ale dá sa to s prehľadom zvládnuť. Kúpite si lístok za 210 pesos do mesta Bacalar a v ňom potom autobus zastaví v malej pobočke ADO, kde si dokúpite cestu do Cancunu za 680 pesos. Áno, je to drahšie a cesta trvá o 2-3 hodiny viac ale nepomôžete si. Zážitkovo sa to určite oplatí. Belize city je veľmi pekné priateľské krajina no je tam veľa špiny a žiadna pláž. Najbližšie pláže sú buď na ostrovčekoch, ktoré sa dajú navštíviť alebo treba ísť autom mimo mesto. Dúfam, že cestovateľom článok pomohol a určite sa do Belize niekedy bežte pozrieť.


1 komentár: