Ako sa dostať do Mexica za 800€ na dva týždne

 Každý by chcel cestovať a spoznávať exotické krajiny z fotiek, no väčšina ľudí žije vo veľkom omyle, že ide čisto o drahú záležitosť. Predsa destinácie ako Maldivy, Kuba, Belize alebo Kajmany sú pre Slováka s priemernou mzdou nedosiahnuteľné, nie? Hlúposť. Keď sú dosiahnuteľné pre mňa - nezarábajúceho študenta, tak pre vás tiež. Dva týždne v Severnej Amerike prešli ako nič a jediné, čo od návratu počúvam od svojho okolia je, AKO?  Nie je na tom naozaj nič tak zložité.


Ako to už býva, prvotný plán absolútne nebol Mexico. S kamarátmi sme chceli niekam vypadnúť a tak sme hľadali výhodné letenky. Ako prvé nás očarilo Chicago, chvíľu na to Filipíny no bohužiaľ kým sme dali dohomady čísla pasov a iné formality, letenky už pravdaže neboli. Jedno poobedie mi zazvonil telefón s tým, že či môže byť Mexico. Why not? Síce som v predchádzajúcom článku o Mexicu spomínala, že ma z krajín Karibiku očarilo asi najmenej, no rozhodla som sa mu dať druhú šancu.

Konkrétne naše letenky sme našli na www.pelikan.sk. Nestáva sa mi, že to ide tak jednoducho. Niekedy hľadaním chybných tarifov alebo porovnávaním cien strávim niekoľko hodín no v tomto prípade pelikán urobil všetko za nás a ušetril nám kopu času. Takže nás trasa Amsterdam - Cancún vyšla 230€ s príručnou batožinou čo si osobne myslím, že je dosť dobrá cena. Jedinou nevýhodou boli letenky do Amsterdamu. Ak nie ste viazaní na určitý dátum určite by vás vyšli letenky oveľa lacnejšie keďže do Amsterdamu sa dá bez problémov dostať spiatočne za 30 - 40€. My sme dátumom viazaní boli a tak nás na daný dátum vyšli 70€. Žiadna hrôzostrašná suma ale dalo sa to určite aj lacnejšie. Takže spiatočné letenky Viedeň - Amsterdam - Mexico City - Cancún = 300€.

Prestupov bolo veľa a dva dni sme strávili v lietadlách a na letiskách ale 300€ je 300€. Pomaly sa presuniem k ubytovaniu, ktoré už pre súčasných cestovateľov nepredstavuje žiadnu extrémne nákladnú položku. Či už preferujete bývať u niekoho a nadväzovať kontakty v cudzích krajinách alebo overené hotely/hostely vždy sa dá nájsť ubytovanie za veľmi slušné ceny. My osobne sme tentokrát použili Airbnb. Mali sme objednané ubytovanie pár mesiacov dopredu, ktoré nám asi mesiac pred odchodom padlo. Behom pár dní sme našli náhradné, za rovnakú cenu a hádam ešte lepšie. Keďže sme študenti rozhodli sme sa pre apartmán aj s kuchynkou, aby sme ušetrili na jedle a odniesli si z Mexica radšej viac zážitkov ako kíl. Štvrť, v ktorej sa náš apartmán nachádzal síce nevyzerala najlepšie (okej nevyzerala dobre vôbec, zakaždým som čakala, kedy sa z nejakého okna vynorí Mexičan so zbraňou) ale po vstupe dnu sme celkom zabudli ako to vyzeralo vonku. Vnútri sme mali výbavu, ako keby to bol domček - kuchyňa, obývačka, jedáleň, dve spálne a kúpelňa. Čo sa lokality týka, 60 sekúnd od pláže aj prístavu. Za 10 nocí sme dali 150€/osoba.

Naša eufória z ubytovania ešte narástla keď sme zistili, že za "terasou" máme malý obchodík a dokonca aj miestnu pani, ktorá vlastnila stánok s hot dogmi, burgrami a všetkým možným junkom. Šetriť na jedle naozaj nebol problém. Ešte na letisku v Amsterdame sme si zamenili nejaké peniaze, no so zvyškom sme počkali do Mexica, keby mali lepší kurz, Dohromady som si ako vreckové zobrala 300€ čo v pesos vyšlo približne 6 300. Denný budget sme si stanovili na 300 pesos (14€) a len málokedy sa nám ho poradilo celý minúť. Mexická mhd, ktorou sme jazdili my, chodila z okraju mesta do centra a späť. Cena jazdy bolo smiešnych 8 pesos takže nebol problém otočiť mesto aj niekoľkokrát denne. Jedna zo zastávok bola kúsok od supermarketu, v ktorom sme vždy nakúpili na pár dní dopredu. Celé dva týždne sme prežívali na cestovinách na všetky spôsoby, cereáliach, hot dogoch, domácich burgroch, polievkach ale pravdaže sme ochutnali aj typické mexické jedlá ako tacos, burrito, nachos, jalapeňos...Veľmi nás prekvapili ceny alkoholu v porovnaní s našimi slovenskými. Fľaša Captain Morgan, Bacardi alebo Havana stáli okolo 7€ aj s pravým kubánskym kolkom. Cena nášho priemerného nákupu na 3 dni dopredu pre troch vyšiel približne 450 pesos, čo je naozaj nič. Na jedlo sme dohromady minuli niečo cez 150€.

Výletov sme sa obávali finančne asi najviac no ukázalo sa, že zbytočne. Náš prvý bol loďou na Isla Mujeres, ktorý vyšiel 80 pesos za cestu a 100 pesos výdavky na jedlo. Všetky pláže sú verejné a sú od prístavu vzdialené možno 20 minút chôdze. My sme navštívili najznámejšiu Playa Norte, na ktorej sme strávili asi pol dňa a následne sa presunuli na severnú časť ostrova, ktorú sme prešli skoro celú.  Pravdaže sú tu možnosti prenajatia napríklad golfového autíčka, bicyklov, áut alebo motoriek. Väčšinu výletov sme absolvovali v rámci Cancúnu a hromadnej dopravy. Navštívili sme trhy, známe parky, downtown, centrum. Najnákladnejší výlet bol pravdaže do Belize, ktorý bol o dosť komlikovanejší, ako sme čakali. Andrea - náš host - ešte v prvý deň volala svojmu známemu do Belize, ako to funguje s poplatkami a hraničnými prechodmi. Informácia bola, že ak idete na kratšie ako 3 dni, poplatok je 10 dolárov. Lístok na autobus nás vyšiel 820 pesos jednosmerný (40€). Ak by ste niekedy zvažovali tento výlet do autobusu vrele odporúčam teplé oblečenie. Na internete sa síce dočítate, že je autobus klimatizovaný ale verte mi, že až takú zimu by ste nečakali. Ja osobne som mala dlhé nohavice, tričko a mikinu, no už po 30 minútach som mrzla. To je tak, keď je vonku 35 a v autobuse na vás z každej strany fúka 15 stupňový vzduch. Po hodine som si na nohy navliekla ešte šaty, ktoré som mala zbalené v ruksaku lebo sa to naozaj nedalo vydržať a po ďalšej hodine som pripravila kamaráta o ďalšiu mikinu. Po asi 6 hodinách cesty sme museli celý autobus vystúpiť na hranici, pripraviť si pas a imigračný formulár (ktorý sme zabudli, lebo sme nevedeli, že ho budeme potrebovať) a zaplatiť tých údajných 10 dolárov z ktorých sa veľmi rýchlo stalo 25 eur pri prechode hraníc tam aj späť. Belize nebudem ďalej rozoberať, pretože mu plánujem venovať samostatný článok, v ktorom vám dám tipy ako sa tam dostať a čo vidieť. Celkovo nás tento trip vyšiel okolo 100€ na 1 noc a 2 dni cesty. Po návrate sme mali pár lenivých dní lebo sme ich naozaj potrebovali a vybrali sa znovu na Isla Mujeres, kde sme si tento raz kúpili výlet so šnorchlovaním, sledovaním delfínmi, žralokom a obedom za fakt super 20 dolárov. Počas tohto tripu sme spoznali super chalana zo Singapuru, ktorý nás večer zobral autom do slávnej hotelovej časti, takže super bonus a ešte aj zadarmo. Takže celkovo nás výlety vyšli asi 150€.    

Náš Karibský tripík sme kráľovsky zakončili v Holandsku, no náklady som do ceny nezarátala. Stala sa nám taká vec, že nám presunuli odlet z Mexica tak, že sa nám prekryl s odletom z Amsterdamu a tak sme boli nútení kúpiť si náhradné letenky. Nakoľko letenia sme mali nad hlavu, rozhodli sme sa pre 3- dňový city break v Rotterdame.









4 komentáre:

  1. Ako ste to riešili s batožinou Diuš? Stačila vám príručná? inak super článok :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kúpili sme si traja jeden veľký kufor a ten nám bohato stačil. Väčšinu vecí sme v pohode narvali do príručnej a tekutiny a zakázané predmety išli do podpalubia :-D

      Odstrániť
  2. krásne fotky krásny pozývam ťa na môj novootvorený blog :)

    OdpovedaťOdstrániť