Travel Diary: Bahamy

Konečne zlatý klinec a posledné navštívené miesto nášho tripu. V živote som ani nedúfala, že sa sem raz dostanem. Po pravde budem mať po takom dlhom čase čo robiť, aby som si spomenula, ako presne náš bahamský deň vyzeral.


Takto nejako (fotka vyššie) vyzeral náš prvý kontakt s ostrovom. Už len v prístave malo more niekoľko odtieňov modrej a vyzeralo to super. Nemali sme vymyslený žiaden výlet ale po vystúpení sme plánovali kúpiť prehliadku ostrova zakončenú na pláži. Odchytil nás jeden chlapík, ktorý ponúkal presne to, čo sme chceli. Nasadli sme do autobusu a po pravde trochu nás odradilo, že okrem nás a dôchodcov nikto nešiel. Náš delegát Johnny nás previezol po celom ostrove. Ukázal nám chudobné štvrte, bohaté, pamiatky, celú cestu nám rozprával v štyroch jazykoch o histórii a aktuálnom stave ostrova a urobili sme si asi 4 zastávky.

Ako prvé prišli na rad chudobné štvrte. Prístav bol všeobecne v chudobnejšej štvrti takže nič okolo neho nebolo tak rozprávkovo krásne ako som si predstavovala. Po ceste sme videli viacero malých špinavých pláží, polorozpadnuté domčeky, zapratané dvory, odpadky po parkoch a boli sme dosť sklamaní lebo takto sme si Bahamy naozaj nepredstavovali. Prvú zastávku nám urobil na ako-tak peknej pláži na 10 minút. Trochu sme sa prešli, urobili pár fotiek a išlo sa na zrúcaninu hradu. Tam sme mali miestneho pracovníka, ktorý hovoril o tom ako bol hrad postavený, na čo slúžil, kto ho postavil, kedy bol zbúraný a podobne. Celé to zabralo možno 20 minút.


Zaujímavosti:

Najdrahší hotel na ostrove je Atlantis, ktorý sa tiež nachádza aj v Dubai a Las Vegas, jedna noc v ňom stojí presne 25 000 USD
Najvyššia povolená rýchlosť je 45 km/h, pri prekročení sa platí vysoká pokuta a ak na ňu vodič nemá peniaze, ide na 30 dní to väzenia
Jazdia vľavo
Na každom rohu nájdete policajtov, sú naozaj všade
Priemerný plat na Bahamách je okolo 450 dolárov (that's what Johnny said)
V chudobnej štvrti sa dá kúpiť domček od 80 000 dolárov




Z chudobnej štvrte sme sa presunuli do tej, ktorú všetci poznáme z fotiek. Na presun majú dva mosty, jedným sa vstupuje na bohaté územie a tým druhým sa opúšťa. Za prekročenie bohatej hranice sa platí cca 20 dolárov. Johnny nás odviezol priamo pred Atlantis hotel, kde sme sa odpojili a vybrali sa na pláž. Po ceste sme ale narazili na malé nákupné mestečko a tak sme sa rozhodli staviť sa na zmrzlinu. Každý sme si dali 3 kopčeky veď si doprajeme nie? Za 9 kopčekov sme tam nechali seriózne 38 dolárov. Už sme si na tie ceny zvykli a tak sme sa tomu len zasmiali. Bahamy vás naučia vážiť si tých 70 centov, čo stojí na Slovensku.




Pláž sme hľadali dosť dlho. Cez hotel sa prejsť nedalo a tak sme to museli obchádzať cez pol ostrova. Ale to okolie stálo za to. Na každej jednej ulici bolo hrozne veľa paliem a najradšej by som sa odtiaľ už nevrátila. Vstup na pláž bol weird. Išiel sa hore kopec, ktorý začínal dierou v plote kde čakalo asi 10 kričiacich predavačov a otravovali nás celú cestu kopcom. Bolo dosť ťažké im vysvetliť, že nechceme ani vodu, ani cukríky, ani nič z toho, čo ponúkali. Nakoniec sme sa ale prebojovali na pláž. Bola to asi najkrajšia pláž, na akej som bola. Nebolo ani nejako extra veľa ľudí a tá voda bola neskutočná.




4 komentáre: