New Year's resolutions?

Príchod Nového roka každoročne sprevádzajú milióny predsavzatí. Veľmi málo z nich sa však podarí dotiahnuť do konca. Ich majiteľov totiž po pár týždňoch prestanú baviť. Keď nevidia okamžité výsledky nemajú motiváciu sa ďalej snažiť a radšej to všetko nechajú tak. Prečo?




Podľa môjho názoru je najväčší problém už len to, že sa ľudia rozhodujú pre veľké zmeny, ktoré by chceli dokázať až začiatkom ďalšieho roku. Je úplne zbytočné to naťahovať. Chceš viac peňazí? Schudnúť? Ostrihať sa? Prečo čakať kým príde Nový rok keď to všetko môžte urobiť teraz? Nevidím rozdiel v tom, či to urobíš dnes alebo 1.1. Pre mnoho ľudí je to niečo ako výhovorka. "Nie som síce spokojný so svojou váhou ale po Novom roku začnem cvičiť." Keby si začal už dnes mohol si už mať isté výsledky. Chápem, že je pohodlnejšie veci odložiť no čím viac ich budete odkladať, tým nemej sa vám do nich bude chcieť pustiť. 


Ďalším problémom je, že ľudia čakajú zmenu zo dňa na deň. Týždeň sa snažia ako najlepšie vedia ale keď koncom týždňa zistia, že im to veľa neprinieslo vykašlú sa na to. Dobrým príkladom je napríklad cvičenie pretože je to asi najčastejšie novoročné predsavzatie. Lenže k nemu treba trpezlivosť (asi ako ku všetkému). Preto je dôležité, aby ľudia pochopili, že na schudnutie tých 10 kg naviac im mesiac stačiť nebude. Veď sa za mesiac sa ani neobjavili však? 





Chcela by som ľuďom, ktorí si dali predsavzatia a boja sa, že by ich nedodržali dať pár rád. Hlavné je rozdeliť si svoj cieľ na menšie ciele. Napríklad keď chcete prestať fajčiť a ste zvyknutí vyfajčiť krabičku cigariet denne nemôžte čakať, že zvládnete prestať len tak. Dajte si cieľ, aby vám tá krabička vydržala 3 dni. Neskôr 5. Potom týždeň. Postupne to naťahujte a práve tým naťahovaním si od toho začnete pomaly odvykať. Treba byť trpezlivý. Nič nejde hneď ale pomalým plnením menších cieľov budete stále bližšie k tomu veľkému. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára